Kleur tatoeages en wet en regelgeving

Al een flink aantal jaar wordt er achter de schermen gewerkt aan nieuwe wet en regelgeving mbt het tattoovak. De EU is van mening dat kleuren tatoeages schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en heeft sinds januari 2022 een nieuwe voorschrift geintroduceerd onder de noemer “REACH”.  Dat heeft voor een grote verandering gezorgd in de tattoo scene. Met name door het gebruik van alle inktsoorten (zowel zwart/grijs als kleur) aan banden te leggen. Dus niet alleen groene en blauwe inkt. De industrie was hier nog niet klaar voor.

Wat is er nu daadwerkelijk veranderd mbt tot de inkt?

De grootste verandering voor Europa zijn de bestands delen waaruit de inkt is opgebouwd. Vanaf januari 2022 moest alle eerder goedgekeurde inkt de deur uit en vervangen worden door een nieuw soort. Helaas waren de meeste producenten nog niet op tijd klaar met de productie of distributie, waardoor er een kleine paniek ontstond in de scene.  Inmiddels hebben de meeste producenten de juiste inkt op de markt gebracht en hebben de meeste leveranciers het in voorraad. Maar het debacle is nog niet voorbij.

Wat staat er nog te gebeuren met de kleur tatoeages?

Vanaf januari 2023 gaat de volgende ban in, namelijk de blue 15:3 en de green 7 ban.  Dit houd in dat de pigmenten Blue 15:3 en Green 7 verboden worden in de tatoeage inkt in Europa. Dit heeft vooral effect op kleur tatoeages. Eigenlijk was dit al het geval maar de EU heeft een overgangsperiode ingesteld van een jaar.

Wat betekent dit alles voor het tatoeeren met kleur?

Dit alles houd in dat wij verplicht zijn om de nieuwe “REACH” inkt te gebruiken. Wij hebben dit in huis. Gelukkig hebben veel inkt producenten laten weten met een vervanger van blue 15;3 en green 7 pigment op de markt te komen. Dus ook voor kleur tatoeages komt een vervanger. Of dit op tijd gaat zijn voor januari 2023 denk ik persoonlijk niet. De tattoo industrie verzet zich tegen de besluiten van de EU vanwege de schaarse bewijslast. Andere landen met een redelijk strenge voedsel en waren autoriteit (zoals de VS) gaan er nog niet in mee omdat omgekeerde bewijslast daar niet is toegestaan.

Wordt vervolgd….

save the pigments reach kleur tatoeages

kleur tatoeages en REACH

Petities tegen het Reach besluit kunnen nog steeds ingediend worden op de EU petitie website

Petitie initiatief instagram

Deel dit artikel: