Black & grey tattoo banner

Wat is een black & grey tattoo?

Een black & grey tattoo is een hele algemene term voor tatoeages die gezet worden met verschillende tinten zwart. Qua ontwerp kan dit sterk variëren. Van een kleine tattoo tot een volledig backpiece. Een black & grey tattoo kan in veel verschillende stijlen gezet worden.

Black & grey is een stijl die zeer waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in gevangenissen. Tatoeages zetten was verboden in de gevangenis en gevangenen hadden een beperkte toegang tot materialen om een tatoeage mee te zetten. Gevangenen maakten inkt van as van sigaretten of gebruikten de inkt van pennen. Om de tatoeage te zetten werden een apparaat zoals een tapespeler uit elkaar gehaald om de kleine motoren te gebruiken voor tatoeagemachines. Eind jaren 70 begin jaren 80 werd de “jailhouse stijl” populair buiten de gevangenissen en werd in tattooshops omgedoopt tot black & grey.

Hoe werkt een black & grey tatoeage zetten?

Een black & grey tattoo wordt gemaakt van verschillende tinten zwarte en grijze inkt. Dit kan op een aantal manieren. De artiest zet een aantal cupjes met zwarte inkt klaar. Om zwart een tint (of meerdere tinten) lichter te maken wordt de inkt aangelengd met gedestilleerd water. Op deze manier kan een artiest verschillende grijstinten maken. Ook kan een artiest zwarte inkt aanlengen met witte inkt. Deze manier geeft een wat dikkere inkt en vereist een andere manier van zetten, dit moet een stuk langzamer. Vandaag de dag kan je ook gewoon verschillende soorten grijstinten kant en klaar kopen. Zo maken inktfabrikanten een  scala aan grijstinten waardoor zelf spelen met water en/of witte inkt niet meer nodig is.

Welke stijl past er bij black & grey

De black & grey stijl gaat goed op stukken waar veel schaduw in voorkomt. Veel realistische ontwerpen, de Chicano stijl, de Japanse stijl maar ook minimalistische en geometrische ontwerpen vallen goed binnen de black & grey stijl.