Polynesische tattoo

De Polynesische tattoo is een populaire aanvraag bij Hook’s Ink. De stijl bestaat in principe uit patronen van  lijnwerk en was kenmerkend voor de inheemse bevolking. De Polynesische tattoo staat ook niet voor een enkele stijl, maar een verzamelnaam voor alle stijlen die uit het Polynesische gebied komen. Polynesië is een grote eilandengroep ten oosten van Australië. Samen met nog 2 andere (Melanesië en Micronesië) eilandengroepen vormen ze Oceanië. Tatoeages zijn bij de oorspronkelijke inwoners van deze eilandengroep een groot onderdeel van hun cultuur. Een tatoeage gaf de sociale status van een persoon aan. Zo konden andere in 1 oogopslag zien tot welke familie en de positie op de sociale ladder zij behoorden.

We gaan het hier niet teveel over de gehele geschiedenis van de Polynesische tattoo hebben, maar we gaan je meer uitleggen op welke plekken (en wat de plek betekend) deze tattoos oorspronkelijk gezet werden en waar de symbolen voor staan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je verplicht bent deze plekken te volgen. Het is jouw tattoo en jij bepaalt waar en wat je wilt hebben. Dat is het mooie aan een tatoeage.

Waar zet je een Polynesische tattoo en wat betekent die plek?

Hoofd

Het hoofd is het contactpunt van Ranginui (hemelse vader) en wordt geassocieerd met spiritualiteit, kennis, wijsheid en instinct.

Borst/middenrif

De ruimte tussen de nek en de navel wordt geassocieerd met vrijgevigheid, oprechtheid en verzoening. Deze ruimte ligt tussen het hoofd (Ranginui, de hemelvader) en de bekken (Papatuanuku, de godin van de aarde) regio en is bedoeld voor een balans tussen beide gebieden (hemel en aarde).

Buik/bekken

Dit gebied loopt van de navel tot de heupen en is verbonden met levensenergie, moed, voortplanting onafhankelijkheid en seksualiteit.

Bovenarm en schouders

De schouders en bovenarm worden geassocieerd met kracht en moed.

Onderarm en handen

De schouders en bovenarm worden geassocieerd creativiteit en dingen maken.

Benen en voeten

De benen en voeten staan voor (vooruit) bewegen, veranderingen en vooruitgang.

Veel gebruikte afbeeldingen/patronen binnen Polynesische tattoos

Enata

Polynesische tattoo enata symbool
Het Enata symbool staat voor mannen, vrouwen en goden. Ze worden binnen de tattoo gebruikt om relaties tussen verschillende personen weer te geven. Keer je het Enata symbool om dan staat het symbool voor verslagen vijanden.

Enata (in patroon)

Polynesische tattoo enata patroon symbool

Je kan het enata teken natuurlijk ook stileren en verwerken zoals bovenstaande afbeelding. Door meerdere enata symbolen naast elkaar te plaatsen krijg je een rij met mensen. Pas je de afbeelding aan door de horizontale rij tot een halve cirkel te maken dan staat de afbeelding voor voorouders die hun nakomelingen bewaken.

Haaientanden (op eenvoudige manier)

Polynesische tattoo haaientanden eenvoudig symbool

Je kan haaientanden gebruiken om bescherming, begeleiding, feilheid en kracht weer te geven. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een eenvoudige haaientand die in elk Polynesisch ontwerp gebruikt kan worden.

Haaientanden (op complexe manier)

Polynesische tattoo haaientanden complex symbool

Naast de eenvoudige haaientand kan je het ontwerp ook gestileerd maken zoals bovenstaande afbeelding. Een gestileerde versie van de haaientanden.

Speerpunt

Polynesische tattoo speerpunt symbool

De speerpunt is een klassiek symbool voor krijgers.

Speerpunt (in patroon)

Polynesische tattoo speerpunt patroon symbool

Je hoeft natuurlijk niet de basis uitvoering van een speerpunt te nemen. Je kunt het stileren ook helemaal aan de artiest over laten. Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van gestileerde speerpunten.

Oceaan/water/golven (op eenvoudige manier)

Polynesische tattoo oceaan eenvoudig symbool

De oceaan is 1 van de belangrijkste onderdelen van het Polynesische volk. Het water kan staan voor het hiernamaals/de laatste reis (waarbij schildpadden ook een rol spelen met het begeleiden naar de eindbestemming). De oceaan staat niet alleen voor de dood, maar ook voor al het leven wat zich in de oceaan bevindt.

Oceaan/water/golven

Polynesische tattoo oceaan symbool

Een gestileerde versie van de oceaan.

Tiki

Polynesische tattoo tiki symbool

Volgens de Polynesische mythologie heet de eerste mens Tiki. Het woord Tiki heeft ook nog een andere betekenis; beeld. De beeldjes staan dan voor halfgoden die met regelmaat zich onder de mensen bevonden in de gedaanten van diverse dieren. De beeldjes geven bescherming, vruchtbaarheid en beschermen de houder(s).

Schildpad

Polynesische tattoo schildpad symbool

Binnen de Polynesische cultuur is de schildpad een belangrijk dier  en wordt geassocieerd met verschillende betekenissen. Schilpadden staan symbool voor gezondheid, vruchtbaarheid, een lang leven, vrede en rust.

Schildpad (in patroon)

Polynesische tattoo schildpad patroon symbool

Dit is een voorbeeld van een gestileerd patroon van de schildpad.

Hagedis

 

Polynesische tattoo hagedis symbool

Hagedissen spelen een belangrijke rol in de Polynesische mythologie. Zodra Goden zich gingen mengen onder de bevolking namen ze altijd de vorm aan van een hagedis. Hagedissen brengen geluk en staan symbool voor de link tussen mensen en goden.

Hagedis (patroon)

Polynesische tattoo hagedis patroon symbool

Dit is een voorbeeld van een gestileerd patroon van het hagedis symbool.

Pijlstaartrog

Polynesische tattoo pijlstaartrog symbool

Je kan de pijlstaartrog in verschillende uitvoeringen laten zetten. De pijlstaartrog staat symbool voor bescherming. Dat heeft met het feit te maken dat een pijlstaartrog zichzelf camoufleert (onder het zand) bij gevaar en zo zichzelf beschermt. Daarnaast staat de pijlstaartrog ook symbool voor aanpassing, elegantie, vredigheid, gevaar, behendigheid en snelheid.

Wil je een Polynesische tattoo laten zetten?

Wil je bij ons een Polynesische/Maori tatoeage laten zetten? Dan kan je het beste een afspraak maken bij Wessel. Hij is binnen Hook’s Ink de specialist.