Minimum leeftijd voor tattoos

Ben je nog jong en wil je graag je eerste tattoo laten zetten? Dan vraag je je vast af wat de minimum leeftijd is waarop je getatoeëerd mag worden. Daar zijn officiële regels voor vanuit de overheid. Daarnaast houden veel shops er een eigen beleid op na. Hoe het nou precies zit, lees je hier.

Leeftijd waarop je getatoeëerd mag worden

Het zal veel mensen verbazen, maar in Nederland mag je al vanaf 12 jaar getatoeëerd worden. Dit moet altijd in aanwezigheid van de ouders gebeuren. Bovendien is het verboden om tattoo’s op het hoofd, de hals, handen en polsen te zetten. Dit is pas toegestaan vanaf 16 jaar. Op die leeftijd is toestemming van je ouders ook niet meer nodig. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer over de regels rondom de leeftijdsgrens.

Eigen beleid

De meeste shops hebben morele bezwaren tegen het tatoeëren van kinderen. Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Daarom houden de meeste shops er een eigen beleid op na. De leeftijdsgrens ligt in praktijk dus vaak hoger. De meeste shops hanteren een minimumleeftijd van 16 jaar, maar sommige tatoeëren ook pas vanaf 18 jaar.

Bij Hook’s Ink kiezen wij ervoor om te tatoeëren vanaf 16 jaar.

Wij willen wel dat je ouders hiervan op de hoogte zijn om er zeker van te zijn dat je goed hebt nagedacht over het laten zetten van een tattoo. Allebei of een van je ouders moet daarom langskomen in onze shop om een toestemmingsformulier te ondertekenen. Zonder die toestemming gaat er geen druppel inkt de huid in. Het is niet nodig dat zij vervolgens fysiek aanwezig zijn bij het tatoeëren zelf, maar dat mag natuurlijk wel. Daarnaast tatoeëren wij bij jongeren nooit in het gezicht, in de nek of op de handen. Wij zijn hier in het algemeen al erg terughoudend in, maar bij mensen van 16 en 17 jaar doen wij dat nooit.

Meer informatie?

Heb je nog vragen over de leeftijdsgrens? Of is er iets niet duidelijk? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.