Nazorg van je tattoo

Waarom is goede nazorg van je tattoo zo belangrijk?

De huid heeft ongeveer vier tot zes weken nodig om te herstellen nadat het getatoeëerd is. Hoe je in deze periode met de nazorg van je tattoo omgaat is bepalend voor het eindresultaat. Wat zijn de do’s and dont’s als het aankomt op de zonnebank, sporten of zwemmen? En welke zalf of crème kun je het beste gebruiken en wat raadt de GGD eigenlijk aan?

De nazorg van je tattoo is enorm belangrijk. Eigenlijk net zo belangrijk als de vaardigheden van de tattoo-artiest. Je artiest zet de tatoeage met de grootste zorg, maar de manier waarop je met je tattoo omgaat bepaalt voor net zo’n groot deel hoe de tattoo er uiteindelijk uit komt te zien.

Verzorg je je tattoo goed, dan kun je er gewoon langer van genieten. De lijnen blijven strakker en egaler en als je een kleurentatoeage hebt, dan blijven de kleuren langer levendig. Alle reden dus om goed voor je nieuwe lichaamsversiering te zorgen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een handig overzicht voor je gemaakt.

Afdekken van de wond

Als je de shop uitloopt is je tattoo in feite nog een open wond. Dit betekent dat het openstaat voor allerlei bacteriën en andere ziektekiemen. Het afplakken van de tattoo is dus belangrijk en kan op verschillende manieren. Bij Hook’s Ink werken wij graag met de zogenoemde ‘second skin’. Dit is een doorzichtige sticker die over de huid gaat en vier a vijf dagen mag blijven zitten. Door deze speciale folie heelt de huid vrijwel zonder korstjes en velletjes. En dat is veel beter voor het behoud van de kwaliteit van je tattoo. Bovendien zorgt de second skin er onder meer voor dat je weer sneller kan gaan sporten en dat je gelijk alle kleding kan dragen die je wilt.

Bij full color of blackwork-tattoos gebruiken we ook nog wel eens folie om het af te plakken. Dit mag je na twee tot vier uur verwijderen. Daarna kun je alsnog de second skin-sticker er overheen doen. Wil je dat niet? Zorg er dan voor dat je twee keer per dag je tattoo wast met lauwwarm water en vervolgens droog dept met een schone handdoek. Plak het in ieder geval niet zelf af met pleisters of verband. Hierdoor kan de huid niet ademen en dus niet herstellen.

Wassen, reinigen en zeep

Met de second skin kun je probleemloos douchen. Wanneer je de stickerfolie na vier of vijf dagen verwijdert, is het dus geen open wond meer. Dat betekent dat je het niet twee keer per dag hoeft schoon te maken met lauwwarm water zoals je dat doet wanneer je niet zou kiezen voor de second skin. Dan moet je de wond op die manier de eerste week reinigen. Zorg ervoor dat je na het schoonmaken de tattoo droog dept met een schone handdoek of met keukenpapier. Let de eerste week ook op de zeep die je gebruikt tijdens het douchen. Wij raden speciale tattoo cleaning gel aan. Deze is te koop in de shop. Haal je dit niet in huis? Wees er dan in ieder geval zeker van dat je je wast met antibacteriële en alcoholvrije zeep.

Zalf en crème

Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk. Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter. Wanneer je de second skin er na vier of vijf dagen afhaalt, doe je er goed aan om de tattoo minstens twee keer per dag in te smeren. Dit kan in principe met een crème als Bepanthen babyzalf of olie naar keuze, maar wij raden Balm Tattoo vegan aftercare aan. Dat is namelijk een volledig natuurlijk verzorgingsproduct zonder toegevoegde rommel.

Balm tattoo sunblock75 aftercare spf50 tattoo nazorg

Aanraken, krabben en jeuk

Probeer je tatoeage tijdens de cruciale herstelperiode zo min mogelijk aan te raken. Zeker niet met vieze handen. Zonder de second skin gaat het vast een keer gebeuren dat je de tattoo wel aanraakt. Geen zorgen, was het dan gewoon een keer extra die dag. Niet aanraken betekent natuurlijk al helemaal niet krabben. Dit is echt funest voor je tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken. Als je korstjes hebt, laat deze dan zitten. Ze beschermen de wond en vallen er uiteindelijk zelf vanaf. Maar zoals gezegd: met de second skin is de kans op korsten en vellen erg klein. En als je goed blijft smeren zal je ook niet al te veel last hebben van jeuk.

Sporten

Als het op het beweging aankomt, hoef je niet af te wijken van je standaard routine als je onze stickerfolie gebruikt. Sporten mag en kan dus gewoon. Door de second skin krijgen bacteriën niet de kans om de wond te infecteren. En geen zorgen, je hebt geen last van zweet onder de second skin. Heb je de stickerfolie niet, dan raden wij het af om de eerste week naar de sportschool te gaan. De fitnessruimte zit vaak vol ziektekiemen en viezigheid waardoor het infectiegevaar groot is. Bovendien gaan je poriën openstaan door de warmte van het sporten. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijker nestelen en kan de inkt uit je tattoo trekken.

Zon en zonnebank

Je huid is de eerste vier tot zes weken kwetsbaar en de zon is erg krachtig. Door teveel direct zonlicht of zonnebanklicht riskeer je bultjes, blaren of infecties. Zulke blaren en bulten kunnen erg pijnlijk zijn. Houd je tatoeage dus zoveel mogelijk uit de zon. Ga je op vakantie of wil je toch onder de zonnebank? Gebruik dan speciale zonnebrandcrème. In de shop verkopen wij tubes sunblock geschikt voor tattoos. Overigens is het een goed idee om ook na de herstelperiode van vier tot zes weken je tatoeage goed in te blijven smeren als je de felle zon ingaat, op een terrasje gaat zitten of naar het strand gaat. Dit wordt door bijvoorbeeld KWF Kankerbestrijding en het RIVM ook aangeraden voor de niet getatoeëerde huid, maar voor de getatoeëerde huid is het extra aan te bevelen. Zelfs jaren later kun je namelijk nog een reactie door de zon krijgen. Zo kan je opeens last krijgen van jeuk of opgezette plekjes. Smeren dus, als je de zon ingaat.

Zwemmen

Water is geen goede combinatie met een nieuwe tattoo. Zwemmen wordt dan ook de gehele herstelperiode van vier tot zes weken sterk afgeraden. Ook met een second skin sticker. Deze kan door het water namelijk losweken en loslaten. Vervolgens maakt het water de huid week. Eventuele korstjes laten los en de kans op infecties neemt toe. Dat laatste is vooral het geval bij zwemmen in open water als de zee en meren. Terwijl het chloor in zwembaden weer erg schadelijk is voor je nieuwe tattoo. De chloor kan de inkt of de kleur van je tattoo eruit trekken.

In bad en naar de sauna

Voor in bad gaan en een tripje naar de sauna, geldt hetzelfde als voor zwemmen: niet doen. Voor de hele vier tot zes weken die je huid nodig heeft om te herstellen van het tatoeëren. Zoals gezegd, maakt water de huid week. Bovendien zet de warmte de poriën open waardoor de inkt kan uitlopen. Ook kunnen bacteriën daardoor makkelijker je huid binnendringen.

(Strakke) kleding

In principe kun je dragen wat je wilt als de second skin over je nieuwe tattoo is geplakt. De huid wordt beschermd tegen pluisjes van wollen kleding en tegen de mogelijke irritatie van synthetische stoffen. Bovendien schuurt strak zittende kleding niet over de open wond. Kies je niet voor de stickerfolie, probeer dan de eerste dagen synthetische stoffen te vermijden. De huid kan daardoor geïrriteerd raken. En dat kan dan weer tot infecties leiden. Ook strakke kleren voelen meestal niet fijn voor de pas getatoeëerde huid. Het schuurt er namelijk langs. En je raadt het al: dat veroorzaakt irritatie. Mocht je niet voor de second skin gaan, let de eerste dagen dan ook op met wollen kleding. Er kunnen pluisjes in de wond komen en dat is niet fijn.

GGD-regels

Bij Hook’s Ink volgen we alle regels en richtlijnen die de GGD heeft opgesteld voor veilig en hygiënisch tatoeëren. Dan hebben we het over het gebruik van de juiste inkt, aftercareproducten en middelen om te reinigen, desinfecteren en steriliseren. Maar ook over het voorkomen van het overdragen van ziektes. Het spreekt dan ook voor zich dat wij GGD-gekeurd zijn. Het enige dat wij anders aanpakken dan de GGD is het afplakken van de wond. De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer de eerste 5 à 6 dagen. Zoals gezegd onder het kopje Afdekken van de wond, werken wij met de second skin. Het voordeel van dit product is dat de tattoo nooit een open wond is. Je lichaam wordt namelijk een beetje om de tuin geleid door dit product. Het denkt dat de huid dicht is. Hierdoor worden geen extra bloedplaatjes aangemaakt. En dat zorgt er op haar beurt weer voor dat er geen korstjes worden gevormd. Bovendien krijgen bacteriën geen kans onder de afsluitende stickerfolie. Als je de sticker er na vier dagen afhaalt, is de huid al zodanig geheeld dat het geen open wond meer is. Je kan er dus gelijk een crème of olie naar keuze op smeren, zoals dat ook na die 5 à 6 dagen van de GGD mag. Uiteraard is de second skin een goedgekeurd en veilig product. Dankzij onze jarenlange ervaring in de tattoowereld en onze kennis van producten die wereldwijd worden gebruikt, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de second skin een nog positiever effect heeft op het helen van de wond dan alleen Bepanthen. Wil je alle regels van de GGD zelf nog een keer nalezen? Dat kan op de website van de GGD.

Twijfel

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de wond per ongeluk vies wordt of dat er iets anders is mis gaat. Twijfel je over de manier waarop het geneest? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kunnen je vertellen of alles goed gaat of dat het misschien niet goed geneest.

Meer informatie?

Heb je toch nog vragen of de verzorging van je tattoo? Of is er iets niet duidelijk? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.