Tattoo met as / memorial tattoos

We krijgen vaak de vraag of wij een tattoo met as van een overleden dierbare zetten. Het idee vind ik zelf prachtig. Veel persoonlijker kan je een tattoo niet maken. In het buitenland (bijvoorbeeld in Amerika) wordt dit zonder problemen gedaan. In Nederland heeft de Nederlandse Voedsel en Warenauthoriteit (NVWA) besloten dat dit niet onder de hygiëne-richtlijnen valt.

Onderstaande stukje tekst is van de pagina: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/tatoeages-en-permanente-make-up/belangrijke-eisen

Volgens de hygiënerichtlijn mag u bij het zetten van een tatoeage uitsluitend zuurvrije vaseline of uierzalf gebruiken. De inkten mag u alleen verdunnen met water, alcohol, glycerine of mengsels daarvan. Tatoeage-inkten mogen geen schadelijke stoffen bevatten. As van een overledene heeft een hittebehandeling gehad maar is bij verwerking in een tatoeage zeker niet meer steriel. As kan alle mogelijke schadelijke verbrandingsproducten bevatten; van zware metalen tot polycyclische aromaten en dioxinen. Vooraf is niet bekend welke schadelijke stoffen aanwezig zijn, en wat de gevolgen zijn op langere termijn.

Veel tatoeëerders beginnen er dan ook niet aan. Als tatoeëerder blijft u uiteindelijk toch verantwoordelijk voor de gezette tatoeage. Daarnaast is het verboden dat u handelt in strijd met de hygiënerichtlijn. Een verboden handeling heeft invloed op uw vergunningaanvraag of leidt tot het intrekken van uw vergunning.

Hoe mooi wij het ook vinden, we houden ons hierbij wel aan de regels en tatoeëren niet met as.

Tatoeëren met as is verboden in Nederland

Deel dit artikel: