Hoe verzorg je het beste je nieuwe tattoo?

Stap 1 – Onze artiest heeft met je besproken of er folie gebruikt is of second skin is geplakt voor afdekken van de tatoeage.

 • Folie mag er na een uur of 2 afgehaald worden.
 • Second skin mag tot 4 dagen na het zetten op de tatoeage blijven (als er hoekjes losraken dan mag je gewoon vroegtijdig de second skin eraf halen en verder gaan met stap 2).

TIP: Haal de second skin er onder de douche vanaf. Trek dan de second skin voorzichtig van je af naar buiten toe.


Hoe maak je de tattoo schoon?

Stap 2 – Was je handen met een antibacteriële zeep. Dan is het de bedoeling dat je de tatoeage afspoelt met lauw water.
Dit kan je gewoon onder de kraan doen of onder de douche. Dep daarna je tattoo droog met een schone nieuwe handdoek of keukenpapier.


Gebruik de aftercare crème/balsem

Stap 3 – Smeer een dun laagje met de aftercare die je eventueel hebt meegekregen/jouw aftercare op de tatoeage. Het hoeft niet dik aangebracht te worden.
Het moet een flinterdun laagje worden wat de huid voedt maar geen zuurstof tegenhoudt. Dit bevordert het genezingsproces.
Als je folie hebt gekregen is het aan te raden om de eerste 2 dagen wat vaker te smeren, doe dit bijvoorbeeld elke 4 uur.
Daarna (en/of ook nadat de second skin eraf is) is het aan te raden om 2 keer per dag een dun laagje aftercare aan te brengen. Wij raden aan om dit een keer ‘s ochtends en een keer ‘s avonds te doen.

Tip: Gebruik als aftercare (vegan) aftercare van Balm tattoo.


Het genezingsproces en korstjes/vervellen

Stap 4 – Het genezingsproces is per persoon en per tattoo anders. Er kunnen korstjes en velletjes ontstaan (bij de een meer dan bij de ander). Blijf hier echt vanaf. Het kan heel verleidelijk zijn om aan korstjes/velletjes te pulken of te jeuken. Maar dit is echt niet goed voor het genezingsproces. Doe dit niet!

Het vervolg van je nazorg
Herhaal stap 2, stap 3 en stap 4 totdat je tatoeage genezen is. Dit kan je heel gemakkelijk voelen door licht met je hand over de tattoo heen te gaan. Als je geen oneffenheden meer voelt is de buitenste laag genezen.

Wat moet je NIET doen met je nieuwe tattoo?

 • Sporten – Wacht even een weekje met intensief sporten. Door de bewegingen schuurt je sportkleding over de verse tatoeage.
 • Zon- en zonnebank – We raden dit af. Je huid is de eerste vier tot zes weken erg kwetsbaar. UV straling zorgt voor verbranding. In de zomerperiode raden we aan om de aftercare (van Balm) te gebruiken met een sunblock (van minimaal SPF 50).
 • Zwemmen – Water is geen goede combinatie met een nieuwe tattoo. Zwemmen wordt dan ook de gehele herstelperiode van vier tot zes weken sterk afgeraden. Water maakt de huid week en is niet bevorderlijk voor het genezingsproces.
 • In bad en de sauna – Doe dit niet voor de hele vier tot zes weken die je huid nodig heeft om te herstellen van het tatoeëren. Water maakt de huid week. Bovendien zet de warmte de poriën open waardoor de inkt kan uitlopen. Ook kunnen bacteriën daardoor makkelijker je huid binnendringen.
 • Strakke kleding – Je nieuwe tattoo is een wond. Er zal altijd wat plasma of overtollige inkt uit de tatoeage lopen. Als je te strakke kleding draagt kan dit blijven plakken aan de wond.

Nog een paar tips

 • Gebruik altijd schone handdoeken en kleding.
 • Gebruik de eerste paar nachten altijd schoon beddengoed (en zeker niet je duurste, er kan nog wat wondvocht uitlopen).
 • Als er na het genezingsproces wat lichtere plekken zijn ontstaan neem dan contact met ons op. Je hebt een eerste bijwerkgarantie van 6 maanden die volledig kosteloos is.
 • Kijk goed naar de ingrediëntenlijst op de producten die je gebruikt om er zeker van te zijn dat er geen kunstmatige geurstoffen en alcohol bevatten.