Vroeger: Tatoeages in het verleden

We krijgen hier met enige regelmaat te horen dat “vroeger” tatoeages vooral werden gezet bij zeelui en aso’s. Maar wat is “vroeger”? Als je praat over de jaren 50 dan klopt bovenstaande opmerking wel. Maar hoe ver dateren tatoeages terug in de tijd?

Tatoeages werden hoogstwaarschijnlijk al 14.000 jaar voor Christus gezet. In ieder geval bij 1 van de bekendste gevonden gevallen; de ijsmummie Ötzi. Een 5300 (!) jaar oud mens dat 61 tatoeages op zijn lichaam had. Deze tatoeages zijn gezet door inkervingen in de huid met poeder van kool in te wrijven. Zo krijgt de term “vroeger“ ineens een hele andere lading.

Ik zit op dit moment de serie Vikings op Netflix te kijken. In deze serie zie je ook een goed beeld waarvoor tatoeages in de 9de eeuw gezet werden, dit uiteraard wel bij de vikingen zelf. Binnen het Christelijke geloof had het zeker niet dezelfde betekenis als bij de Vikingen. In de serie zie je dat, naarmate de vikingen ouder worden, ze steeds meer tatoeages hebben. Zo werden tatoeages in de 9de eeuw dus gebruikt voor de sociale status van iemand. Hoe meer tattoos iemand had, hoe belangrijker hij/zij binnen de stam was.

Jonge Ragnar Lothbrok vs oude Ragnar Lothbrok vikings tattoo

Jonge Ragnar zonder zichtbare tattoos links v.s. oude Ragnar met veel zichtbare tattoos

De laatste decennia worden tatoeages niet meer primair voor religieuze of statussymbolen gezet. Maar voor een persoonlijke betekenis, kunst of gewoon de reden “ik vind het mooi”. Wij zijn benieuwd hoe tatoeages in de toekomst gezien gaan worden. Mocht er dus iemand aankomen met het zeelui/aso verhaal, refereer dan gewoon aan het echte vroeger. Toen tatoeages nog als statussymbool werden gezien!

Deel dit artikel: