Wil je een tatoeage laten zetten in de zomer? Wij geven je  tips!

Het laten zetten van een tatoeage in de zomer wordt vaak besproken als spannend of niet handig. Maar als je voldoende aandacht aan je nieuwe tatoeage besteed maakt het echt niet uit in welk seizoen je dat doet. Toch is het extra belangrijk om in de zomer bewust om te gaan met je verse tatoeage. Je wilt natuurlijk wel dat hij goed geneest en er op zijn best uitziet!

1. houd echt rekening met De zon

De zon is de grootste uitdaging in de zomer. Zorg ervoor dat je nieuwe tatoeage zo veel mogelijk uit de zon blijft. En dat geldt ook voor de zonnebank. Je huid is de eerste weken na het zetten van de tatoeage nog erg kwetsbaar en de zon is in de zomer nu eenmaal erg krachtig. Door teveel direct zonlicht of zonnebanklicht riskeer je bultjes, blaren of infecties op en rondom je tattoo. Zonblootstelling kan de genezing vertragen en de kleuren van je tatoeage vervagen. Houd je tatoeage dus echt zoveel mogelijk uit de zon.

Ga je op vakantie of wil je toch onder de zonnebank? Gebruik dan een geschikte zonnebrandcrème, een sunblock dus of zonnebrandcrème met hoge SPF. Deze zijn verkrijgbaar in onze studio en uiteraard kun je dan ook meteen al je vragen hierover aan ons stellen. Daarnaast raden we je altijd aan om losse, ademende kleding die je tatoeage bedekt te dragen.

2. niet zwemmen in bacardi lemon deze zomer ;)

Geintje natuurlijk. Maar net als de zon, is ook water geen goede combinatie met een nieuwe tattoo. Door water wordt de huid week. Eventuele korstjes laten los en de kans op infecties neemt toe. Bovendien gaan poriën openstaan door warmte en hebben bacteriën vrij spel. Ga daarom de eerste dagen niet in bad of naar de sauna. Ook niet met een second skin-sticker zoals je die van ons in de tattooshop krijgt na het zetten.

Vermijd zwemmen in zwembaden, meren of de oceaan. Chloor en bacteriën kunnen de genezing echt belemmeren. Je hebt dit dus echt helemaal zelf in de hand!

3. Drink voldoende water

Sowieso een belangrijk punt in de zomer, maar goede hydratatie is ook cruciaal voor een goede genezing van je nieuwe tatoeage. Dat wordt nog wel eens vergeten, terwijl dit een hele simpele manier is om goed voor je nieuwe tatoeage te zorgen. Zorg dus dat je voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden, uitdroging kan de genezing namelijk vertragen!

En let op: tijdens de zomermaanden is het ook verstandig om overmatig zweten te vermijden. Zweet kan bacteriën bevatten die de genezing kunnen beïnvloeden. Vermijd intense fysieke activiteiten totdat je tatoeage volledig genezen is.

4. houd je nieuwe tatoeage schoon

Het is belangrijk om je nieuwe tatoeage regelmatig en zorgvuldig schoon te maken. Was je handen grondig voordat je de tatoeage aanraakt en gebruik een milde, ongeparfumeerde zeep om voorzichtig de tatoeage schoon te maken. Dep de tatoeage droog met een schone handdoek en vermijd wrijven of krabben, omdat dit de genezing kan verstoren. Dit is echt funest voor je nieuwe tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken. Als je korstjes hebt, laat ze dan gewoon zitten. Ze beschermen de wond en vallen er uiteindelijk vanzelf af. Maar zoals gezegd: met de second skin is de kans op korsten en vellen klein. En als je goed blijft smeren zal je ook niet al te veel last hebben van jeuk.

Probeer je tatoeage tijdens de cruciale herstelperiode dus zo min mogelijk aan te raken. En het gaat vast een keer gebeuren dat je de tattoo wel aanraakt. Geen zorgen, was het dan gewoon een keer extra die dag.

Last bus not least…

De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer 5 à 6 dagen. Daarna maakt het niet veel uit wat voor crème je erop smeert. Dat kan dus ook gewoon een dagcrème zijn, maar ook natuurlijke oliën zijn goed. Het voordeel van de second skin-sticker bij Hook’s Ink, is dat het nooit een open wond is. Als je de sticker er na vier dagen afhaalt, is de huid al zodanig geheeld dat het geen open wond meer is. Je kan er dus gelijk een crème of olie naar keuze op smeren. Het is wel belangrijk te blijven smeren in die vier tot zes weken tijd die de huid nodig heeft om volledig te herstellen van het tatoeëren. Zo blijft de huid soepel en vochtig en ga je korstvorming en jeuk tegen. Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter.

Ten slotte, als je twijfelt over de verzorging van je tatoeage, raadpleeg dan altijd de shop via WhatsApp of mail. Wij kunnen je specifieke instructies geven op basis van je tatoeage en huidtype.

Deel dit artikel: