Vijf verzorgingstips voor je tattoo

De nazorg van je tatoeage is heel belangrijk. Verzorg je het niet goed dan kan de inkt op sommige plekken vervagen. Of erger nog: de wond gaat irriteren of infecteren. Om dit te voorkomen, hebben we de vijf belangrijkste verzorgingstips voor de nazorg van je tattoo voor je op een rijtje gezet.

1. Goed afdekken van de wond

Bij Hook’s Ink werken wij graag met de zogenoemde ‘second skin’. Dit is een doorzichtige sticker die over de huid gaat en vier a vijf dagen mag blijven zitten. Hiermee kun je gewoon douchen. Door de second skin heelt de huid vrijwel zonder korstjes en velletjes. En dat is veel beter voor het behoud van de kwaliteit van je tattoo. Bij full color of blackwork-tattoos gebruiken we ook nog wel eens folie om het af te plakken. Dit mag je na twee tot vier uur verwijderen. Daarna kun je alsnog de second skin-sticker er overheen doen. Wil je dat niet? Zorg er dan voor dat je twee keer per dag je tattoo wast met lauwwarm water en vervolgens droog dept met een schone handdoek. Plak het in ieder geval niet zelf af met pleisters of verband. Hierdoor kan de huid niet ademen en dus niet herstellen.

2. Smeren, smeren en smeren

De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer 5 à 6 dagen. Daarna maakt het niet veel uit wat voor crème je erop smeert. Dat kan dagcreme zijn, maar ook natuurlijke oliën. Het voordeel van de second skin is, is dat het nooit een open wond is. Als je de sticker er na vier dagen afhaalt, is de huid al zodanig geheeld dat het geen open wond meer is. Je kan er dus gelijk een crème of olie naar keuze op smeren. Het is wel belangrijk te blijven smeren in die vier tot zes weken tijd die de huid nodig heeft om volledig te herstellen van het tatoeëren. Zo blijft de huid soepel en vochtig en ga je korstvorming en jeuk tegen. Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter.

3. Niet aanraken of krabben

Probeer je tatoeage tijdens de cruciale herstelperiode zo min mogelijk aan te raken. Zeker niet met vieze handen. Het gaat vast een keer gebeuren dat je de tattoo wel aanraakt. Geen zorgen, was het dan gewoon een keer extra die dag. Niet aanraken betekent natuurlijk al helemaal niet krabben. Dit is echt funest voor je tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken. Als je korstjes hebt, laat deze dan zitten. Ze beschermen de wond en vallen er uiteindelijk zelf vanaf. Maar zoals gezegd: met de second skin is de kans op korsten en vellen klein. En als je goed blijft smeren zal je ook niet al te veel last hebben van jeuk.

4. Blijf uit de zon

Dit geldt ook voor de zonnebank. Je huid is de eerste weken kwetsbaar en de zon is erg krachtig. Door teveel direct zonlicht of zonnebanklicht riskeer je bultjes, blaren of infecties. Zulke blaren en bulten kunnen erg pijnlijk zijn. Houd je tatoeage dus zoveel mogelijk uit de zon. Ga je op vakantie of wil je toch onder de zonnebank? Gebruik dan geschikte zonnebrandcrème. In de shop verkopen wij tubes sunblock geschikt voor tattoos.

5. Vermijd zwemmen en sauna’s

Net als de zon, is ook water geen goede combinatie met een tattoo. Door water wordt de huid week. Eventuele korstjes laten los en de kans op infecties neemt toe. Bovendien gaan poriën openstaan door warmte en hebben bacteriën vrij spel. Ga daarom de eerste dagen niet in bad of naar de sauna. Ook niet met een second skin-sticker.

Meer informatie?

Wil je meer verzorgingstips en/of informatie over de nazorg van tattoos? Check dan onze uitgebreide pagina over alles wat met de verzorging van tatoeages te maken heeft. Of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deel dit artikel: