Leeftijdsgrens

We nemen je kort mee de geschiedenis in.

Het fenomeen tatoeage is al duizenden jaren oud. Tijdens de prehistorie waren er al mensen met tatoeages en de vermoedelijke redenen waren religieus, medisch of van symbolische aard. Uit onderzoek blijkt dat de manier om een tatoeage te nemen doormiddel van sneetjes in het lichaam gemaakt werden en hier het as van overledenen in gedaan werd. Hierdoor ontstonden er zwarte vlekjes. Ook werd er houtskool gebruikt om de huid te versieren.

Welvaart.

Dankzij de groeiende welvaart is de tatoeage sinds 1970 ook beschikbaar in het Westen voor de “gewone man en vrouw”. Inmiddels is het niet meer weg te denken in onze maatschappij en is er bijna op elke hoek van de straat wel een tattoos shop te vinden. Alleen wanneer mag je nou eigenlijk een tattoo zetten?

Regelgeving Nederland.

Voorheen was het normaal dat wanneer je vader tatoeëerde je als kind al vroeg je eerste tattoo kon krijgen. Met als gevolg dat je al helemaal onder zat voor je überhaupt de puberteit in ging. Met alle gevolgen van dien. Deze regelgeving vanaf 12 jaar met toestemming van ouder is jaren zo geweest EN goedgekeurd vanuit de overheid. 

Wait what?!.

Ja, bizar toch? Gelukkig is deze regelgeving sinds 2022 aangepast en is het onder de 16 jaar niet toegestaan. Vanaf 16 jaar is dit toegestaan met toestemming van ouder(s)/voogd. Dit is inclusief het invullen van een toestemmingsformulier. En dienen beide, ouder en kind, zich te kunnen legitimeren. Dit om te voorkomen dat je als minderjarige toch spijt krijgt van je keuze of dat er boze ouders voor de tattoo shop staan. Bespreek dit dus altijd met je ouder(s)/voogd!

Safe?

Vanuit de overheid gezien mag je vanaf 18 jaar wel zonder toestemming een tattoo laten zetten en heb je de vrije keus. Is dit safe? Nee. Je moet altijd heel goed nadenken over het zetten van een tattoo. Om te voorkomen dat je later de tattoo moet laten laseren of de huidige tattoo moet laten coveren. Beide brengen extra gevolgen en kosten met zich mee.

Deel dit artikel: